Så här går en Konstrunda till..

Att ha en Konstrunda i sin kommun,

är inte alla förunnat....

Det kräver mycket jobb, tid och pengar, att arrangera och genomföra en Konstrunda, vilket utförs av eldsjälar. 

Konstrundor kom till för att gynna lokala konstnärer, att på hemmaplan få visa sina atlejeer och sin konst. Ett bra alternativ till att ställa ut på dyra gallerier. 

Det var så det började.... 

Alla konstnärer har inte egna ateljéer utan jobbar i sin hemmiljö, vilket kan göra det besvärligt att visa upp sin konst under Konstrundan. Därför står vi som arrangerar Konstrundan i Upplands-Bro, med tillfälliga lokaler under konsrundehelgen. Vi bokar upp lador, butiker, restauranger, idrottslokaler, samlingslokaler m.m. för att ge tak över huvudet, till våra konstnärer denna helg.

Konstnärerna får själva arrangera sin utställning efter bästa förmåga. Det kräver fantasi, tålamod, och tid. Detta är ett konststycke i sig själv, dvs att få tavlor och hantverk att framträda på ett fint och trevligt sätt. 

En Konstrunda pågår oftast över en hel helg, en gång om året. Det är lite av en julafton för oss konstnärer. 

En konstrunda är ett arrangemang som sträcker sig över hela kommunen. Man ser inte bara konst och konsthantverk utan man upptäcker även fantastiska platser i sin kommun. Det är en helg med många upptäckter och intryck. 

Samtliga hushåll i Upplands-Bro får en konstrundefolder i brevlådan i början av augusti. Foldern ligger även på Presentationsutställningen, kommunhuset och våra bibliotek. Det ligger även foldrar på varje utställningsplats under konstrundan. 

Hittar du en utställningsplats, så kommer du att kunna hitta till alla. 

Foldern består av en karta och konstnärernas namn och utställningsplatser. Varje konstnär har fått en siffra som finns markerad på kartan. 

Efter vägarna finner man sedan dessa siffror uppsatta, tillsammans med pilar, mot just den utställningsplatsen man valt att besöka. Skyltarna är orangea och går inte att missa.

En vecka innan konstrundan öppnar vi Presentationsutställningen i Konsthallen i Kungsängen. Där visar varje konstnär upp ett alster var, i en gemensam samlingsutställning. Där kan man gå runt och pricka för i foldern vilka man vill besöka under konstrundehelgen.  

Men... varför inte besöka alla konstnärerna och ägna hela helgen åt konst och kultur, och njuta av alla lokala caféer, som har öppet tillsammans med Konstrundan.

På kartan markerar vi alla caféer med en kaffekopp. Toalett, är markerad med ett litet hjärta. 

Här på hemsidan visas ett alster från varje konstnär upp samt även på vår Facebooksida "Konstrundan i Uppland-Bro"

Alla alster är till salu under Konstrundan, även de på presentationsutställningen. 

Vernissage och invigning för Konstrundan har vi alltid lördagen innan Konstrundehelgen kl. 13.00 i Konsthallen i Kungsängen. 

Vi som ställer ut på Konstrundan är i alla åldrar, från 6 år till 80+ . Vi är allt från konstnärer på gång till erkända och yrkesverksamma konstnärer. Alla tillsammans ger en härlig blandning av kunskap och tekniker. 

Teknik i alla dess former, olja, akvarell, keramik, textil, trä, smycken, vävning, foto, papier maché.  Ibland har vi även någon författare med oss på Konstrundan. 

Vi ser fram emot att få se er, på vår mycket populära Konstrunda i Upplands-Bro.

 

Varmt Välkomna! 

Föreningen Konstormer i Upplands-Bro

Text: Tina Närefors